NA MLADIMA SVIJET OSTAJE

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj

centar-sraskaj-zg.skole.hr
Naziv projekta/aktivnosti
Zero Waste Catering Lab project
Razdoblje provedbe aktinosti
1.11.2021.-1.11.2023.
Uloga ustanove na projektu/aktivnosti
Nositelj
| 1 |
Osnovni opis projekta/aktivnosti, ciljevi, način provedbe (u partnerstvu ili samostalno) i rezultati.
Naš projekt Zero Waste Catering Lab provodimo u okviru Erasmus + programa, u partnerstvu sa suradnicima iz Hrvatske, Slovenije, Belgije i Italije. Cilj je osmisliti alate koje potiču održivost u ugostiteljskoj djelatnosti. Uključeni su naši učenici ugostiteljske struke, koji stječu dodatne vještine o zero-waste načinu pripremanja hrane, te važnosti uključivanja lokalno i sezonski proizvedenih namirnica pri pripremi jela. Tako se u okviru projekta kreira aplikacija koja povezuje lokalne proizvođače hrane, ugostiteljske objekte i krajnje potrošače. Učenici su sa svojim mentorima osmislili 12 održivih recepata koji se u obliku videa mogu preuzeti na web stranici projekta i biti će dio e-guidea Zero Waste Catering Lab. Učenici u okviru projekta sudjeluju na stručnim putovanjima u Belgiji I Italiji, te stječu dodatna znanja i vještine, koje će im pomoći u njihovom budućem profesionalnom radu I zapošljavanju.
| 2 |
Opišite kako je projekt/aktivnost doprinio obrazovanju o klimatskim promjenama
S našim učenicima smo proveli niz radionica kojima smo ih upoznali sa štetnim djelovanjem u pripremi hrane i istaknuli osobnu odgovornost u pretjeranom konzumiranju (gomilanje nepotrebnog otpada). Kreirali smo i Zero Waste kurikulum za ugostiteljsku struku i voditelje ugostiteljskih objekata sa smjernicama i alatima kako približiti ugostiteljsko poslovanje održivom načinu poslovanja (organizacija kuhinje, odlaganje otpada, kreiranje menija, upotreba kemikalija ) u cilju smanjenju negativnog učinka na okoliš. Učenici su posjetili Muzej za umjetnost i obrt i vidjeli umjetničko stvaralaštvo bez upotrebe novih materijala - Art of recycling izrađivali takve radove. U svrhu negomilanja otpadnog tekstila u školi smo i otvorili Zeleni ormar u kojima učenici donose i odnose odjeću. Posadili smo i Polikulturni vrt u kojem smo dokazali da se i male količine povrća mogu uzgojiti u zatvorenim prostorima. Već smo spomenuli i kulinarske radionice koje smo izvodili s učenicima iz Celja.
| 3 |
Na koji način se osiguralo uključivanje zaposlenika i učenika u projekt?
Učenici se na početku godine, nakon prezentacija projektnih aktivnosti odlučuju biti uključeni u projektnu izvannastavnu aktivnost. Sudjeluju u različitim sadržajima koji uključuju kulinarske radionice, edukativne radionice o održivosti, snimanje video recepata, gostovanje na raznim događanjima, snimanja za TV emisije, a 8 učenika je sudjelovalo u međunarodnim edukativnim LTT aktivnostima. (Belgija, Italija).U centru djeluje projektni tim, koji provodi aktivnosti i provodi akcije o održivosti..
| 4 |
Je li kroz projekt ostvarena suradnja s drugom odgojno - obrazovnom institucijom i/ili lokalnom samoupravom? Ukoliko da, molimo navesti s kim i na koji način.
Uspješno surađujemo s profesorima, stručnim učiteljima i kuharima iz Srednje škole za ugostiteljstvo i turizam s kojima smo radili i snimali kulinarske radionice po Zero Waste smjernicama. Našoj Obrtničkoj komori je ponuđen i Kurikulum za održiv način poslovanja.
| 5 |
Koji su koraci poduzeti radi upoznavanja javnosti s projektom, a u kontekstu okoliša?
Predstavljamo restoranima I lokalnim proizvođačima prednosti zelenog gospodarenja - važnost međusobne povezanosti I suradnje.Naš projekt je predstavljen u emisiji Zeleno gospodarstvo. Predstavit ćemo se i na 8. Zagrebačkom obrtničkom sajmu 26. -27.04.2023. na Zagrebačkom velesajmu (održivi recepti- slastičarska struka).Kandidirali smo se sa održivim receptom (video uradak-Kolač od starog kruha I banana) i ušli u uži krug 5 strukovnih škola za učenike s teškoćama na WorldSkills....
| 6 |
Navedite planove za buduće umnožavanje rezultata projekta/aktivnosti
Promoviranje rezultata projekta – na Multiplayer eventu koji će se odvijati u Hrvatskoj , Belgiji, Italiji, Sloveniji (predstavnici medija, suradnčke organizacije, voditelji restorana, krajnji potrošači).Prezentacija video recepata putem različitih medija (TV, novinske kuće, suradničke obrazovne institucije).Prezentacija Zero waste kurikuluma za ugostiteljstvo- pred nadležnom Agenicijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Promoviranje Zero Waste aplikacije,...
| 7 |
Navedite dodatne informacije o projektu/aktivnosti za koje smatrate da su značajne i navedite izvore gdje se informacije mogu provjeriti
http://centar-sraskaj-zg.skole.hr/ http://www.zerowastecatering.eu/ https://www.instagram.com/zwcatering/ https://www.poslovni.hr/poslovni-tv/dostava-poste-dronom-i-vr-u-sluzbi-obrazovanja-4375186 https://www.facebook.com/100060918554285/posts/pfbid0nnhGr6su8vjWFnDzrKk156URBHKUogJpDh2pNYAsZnP8TL3FfbdpAEnrwZ4zwSoGl/ https://www.cateringlab.eu/ https://story.hr/Lifestyle/a249686/Ekipa-iz-Centra-Slave-Raskaj-kuha-bez-stvaranja-otpada.html
Opišite zašto baš vi zaslužujete ovu nagradu; po čemu se vaš projekt/aktivnost razlikuje od ostalih?
Naša škola uključuje učenike s određenim poteškoćama i velik im je poticaj jer u okviru projekta sudjeluju na stručnim putovanjima u Belgiji I Italiji, te stječu dodatna znanja i vještine, koje će im pomoći u njihovom budućem profesionalnom radu i zapošljavanju.
Na mladima svijet ostaje - Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj

Žao nam je. Glasanje je namjenjeno samo članovima žirija.