UTJECAJ NA ZAJEDNICU

Javna ustanova Zagorje zeleno 2

www.zagorje-priroda.hr
Naziv projekta/inicijative
Zagorje plastic free
| 1 |
Lokacija provedbe projekta/inicijative
Krapinsko-zagorska županija
Razdoblje provedbe aktinosti
12.09.2022.-31.12.2022.
| 2 |
Osnovni opis projekta/inicijative – ciljevi, aktivnosti koje su se provodile, način provedbe (u partnerstvu ili samostalno), čime je projekt/inicijativa doprinio postizanju ESG ciljeva održivog razvoja, i sl.
Prema strategiji za plastiku usvojenoj od strane EK potrebno je da plastična ambalaža bude prikladna za recikliranje na tržištu EU-a do 2030., reciklažu minimalnih količina određenih plastičnih proizvoda te uspostavljanje standarda reciklaže. Provedbom projekta ‘Zagorje plastic free’ želi se doprinijeti smanjenju korištenja plastičnih proizvoda na području Krapinsko-zagorske županije, poticanju korištenja višekratnih proizvoda proizvedenih od prirodnih materijala koje je moguće ponovno upotrijebiti, nakon upotrebne prenamijeniti ili reciklirati. Posebnu važnost ima informiranje i edukacija javnosti i djelatnika županije i ostalih županijskih institucija s naglaskom na ograničavanju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, štetnosti plastike za prirodu i mogućnost smanjenja plastike u svakodnevnoj uporabi.
| 3 |
Opišite kako je projekt/inicijativa doprinio postizanju ESG ciljeva održivog razvoja u zajednici
Izrađen je Plan smanjenja količine plastike u Centru za prirodu Zagorje te ostalim prostorima javne namjene i uredima koji sadrži primjere u obliku aktivnosti vezane za smanjenje upotrebe plastike, ponovnu upotrebu i recikliranje koje institucije mogu uklopiti u svoje poslovanje. Promo materijali osmišljeni su s ciljem smanjenja korištenja plastičnih proizvoda, a povećanja koristenja višekratnh proizvoda od prirodnih materijala koje je moguće ponovno upotrijebiti, nakon upotrebe prenamijeniti ili reciklirati (torba za kupovinu, staklena boca, metalni lončić, ručnik i vrečica za voće i povrće). Nabavljeno je 11 setova unutarnjih koševa za poticanje odvajanja otpada i 4 seta za van za ustanove KZŽ-a. U Krapini smo organizirali Dan bez plastike s ciljem edukacije javnosti o projektu i aktivnostima projekta. Tom smo prigodom građanima dijelili promo materijale te ih savjetovali na koji način mogu smanjiti korištenje plastičnih proizvoda u svojoj svakodnevici. Izrađen je e-letak.
| 4 |
Navedite na koji ESG cilj održivog razvoja je projekt/inicijativa bila usmjerena
Projekt je bio usmjeren na okolišni cilj održivog razvoja. Svi smo sve više svjesni činjenice o štetnosti plastike i moramo se aktivnije potruditi da smanjimo količinu plastičnog otpada. Plastičnim otpadom moramo odgovorno gospodariti da zaštitimo okoliš bez kojega ne možemo živjeti i da čuvamo resurse. Sve kreće od pojedinca i nas samih!
| 5 |
Opišite ulogu, značaj i broj sudionika projekta/inicijative (volontera, djelatnika)
Na javnom događaju u Krapini djelatnici ustanove (5) podijelili su: 40 komada metalnih lončića, 20 komada staklenih boca, 100 komada vrećica za vaganje voća i povrća, 40 komada torbi za kupovinu, 7 kompleta promotivnih materijala (lončić, torba, boca, vrećica i ručnik). Koševi za razvrstavanje otpada podijeljeni su: glavna zgrada KZŽ, ZARA, REGEA. Zagorska razvojna agencija (ZARA) je sudjelovala u pripremi projekta.
| 6 |
Opišite ostvarenu pozitivnu vidljivost u medijima, društvenim mrežama ili drugim kanalima komunikacija s javnosti
U suradnji s D. Severom organiziran je nagradni natječaj. Analitika Instagram objave nagradnog natječaja: 24.162 dostignutih računa, 27.388 broja prikaza, 2 promotivna paketa dodijeljena sudionicima nagradne igre. Analitika Facebook objave nagradnog natječaja: 52.025 pregleda objave, 674 sudionika. Događaj je bio medijski dobro popraćen putem radija, novina te raznih web portala (Radio Kaj, Zagorski list, www.skitnice.hr, www.domagojsever.hr, Zagorje International, sjever.hr).
| 7 |
Na kraju navedite dodatne informacije o projektu/inicijativi za koje smatrate da su značajne i navedite izvore gdje se informacije mogu provjeriti
Sve o Zagorje plastic free projektu: https://www.zagorje-priroda.hr/zagorje-plastic-free/; https://www.zagorje-priroda.hr/plan-smanjenja-kolicine-plastike-u-centru-za-prirodu-zagorje-i-ostalim-prostorima-javne-namjene/; https://www.zagorje-priroda.hr/plastika-ne-hvala/ Objave Dan bez plastike: - https://www.kaj.hr/dan-bez-plastike-u-krapini/ - https://www.zagorje-international.hr/2022/12/15/zagorje-plastic-free-trebamo-se-educirati-promijeniti-navike-i-misliti-na-generacije-koje-dolaze-iza-nas/ - https://www.kzz.hr/dan-bez-plastike-javna-ustanova - https://zapad.tv/dan-bez-plastike-projekt-zagorje-plastic-free/ - https://www.zagorje.com/clanak/vijesti/javno-dogadanje-dan-bez-plastike - https://radio-zlatar.hr/?go=novosti&ID=34662&vrsta=V - https://vzaktualno.hr/s-dana-bez-plastike-iz-krapine-odaslana-poruka-educirajte-se-i-promijenite-svoje-navike-mislite-na-sebe-i-na-generacije-koje-dolaze-iza-vas/ - https://zip.com.hr/najave-i-dogadanja/vazno-je-da-nase-zagorje-bude-cisto-zeleno-lijepo-privlacno-prije-svega-nama-koji-zivimo-a-onda-i-turistima-porucuje-zamjenica-petek-sa-dana-bez-plastike/ - https://www.domagojsever.com/2022/12/15/zagorje-plastic-free/ - https://www.skitnice.hr/zagorje-plastic-free/
Utjecaj na zajednicu - Javna ustanova Zagorje zeleno 2

Žao nam je. Glasanje je namjenjeno samo članovima žirija.