ZELENA INOVACIJA

MIRET d.o.o.

miret.co
Naziv inovacije
MIRET ekološke tenisice - certificirane OEKO-TEX® STANDARD 100 certifikatom
Osnovni opis inovacije. Molimo uključite informacije je li riječ o potpuno novom proizvodu/usluzi/tehnologiji ili je riječ o unaprjeđenju postojećeg proizvoda/usluge/tehnologije.
MIRET je hrvatski brend ekoloških tenisica od prirodnih materijala, 7 biljaka - pamuka, kaučuka, jute, pluta, konoplje, eukaliptusa, kukuruza, kenafa i celuloze te eko-certificirane novozelandske vune. MIRET razvija ekološki naprednu obuću koja ima oko 70% nižu emisiju CO2 od prosjeka industrije te su ujedno jedine tenisice na svijetu s certifikatom OEKO-TEX Standard 100, koji garantira da tenisice ne sadrže kemikalije štetne za ljude.
Je li inovacija u prodaji za širu upotrebu
Da
| 1 |
Opišite kako inovacija doprinosi postizanju klimatskih ciljeva, odnosno kako doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova i/ili doprinosi jačanju otpornosti na klimatske promjene.
MIRET je osmislio inovativan proizvodni proces koji minimizira emisiju CO2 povezanu s proizvodnjom tenisica pojednostavljujući proizvodni proces i oslanjajući se na prirodne materijale koji imaju niski CO2 otisak. Na primjer, konoplja je biljka s jednom od najbržih stopa pretvorbe ugljika u biomasu u prirodnom svijetu, a može se uzgajati na zemljištu niske kvalitete koje ne bi bilo prikladno za druge poljoprivredne svrhe (poput proizvodnje organskog pamuka). U suradnji sa 180Degrees Consuluting partnerima iz Nizozemske, u 2022.godini napravljena je LCA analiza životnog ciklusa (LCA) koja je pokazala da jedan par MIRET tenisica uzrokuje oko 2.8kg emisije CO2 (industrijski prosjek je 14 kg emisije CO2), a po našoj vlastitoj preliminarnoj analizi životnog ciklusa koja je još uvjek u izradi, jedan par Miret eko tenisica uzrokuje 4,88 kg emisije CO2, što se može usporediti s industrijskim prosjekom od 14 kg emisije CO2 (smanjenje od preko 70%).
| 2 |
Opišite značajke koje inovaciju čini društveno korisnom.
MIRET se trudi informirati javnost kako je najbolji način zaštite okoliša smanjenje potrošnje, susprezanje od brze mode, te briga i popravak odjeće i obuće koju već posjeduju. MIRET stavlja odgovornost na proizvođača (sebe) i nudi kupcima gotovo ekološko rješenje, bez kompromisa u pogledu dizajna, udobnosti i dugotrajnosti.
| 3 |
Opišite inovaciju i njezinu specifičnost po kojoj se inovacija razlikuje od sličnih proizvoda/usluga/tehnologija dostupnih na tržištu. Opišite razloge razvoja inovacije, navedite jasne, detaljne i mjerljive dobrobiti za okoliš i društvo, ukratko opišite životni ciklus inovacije. Opišite kako se postupa s novim proizvodom/uslugom/tehnologijom
Specifičnost MIRET-a je da je uspio veliku većinu komponenti tenisice (oko 97%) supstituirati s materijalima na prirodnoj bazi. Klasična obuća sadrži manje od 5% materijala na prirodnoj bazi, a najistaknutiji konkurent u održivoj obući “Allbirds” sadrži oko 50% materijala na prirodnoj bazi. Svakim prodanim parom MIRET tenisica supstituira se oko 1 kg neekoloških materijala sa održivim i bio-baziranim materijalima. Proizvodnja prirodnih materijala koje MIRET koristi, iz proizvodnog procesa uklanja veliku količinu toksičnih kemikalija koje su inače štetne za okoliš i za radnike koji sudjeluju u proizvodnom procesu. S obzirom da MIRET materijali i tenisice ne sadrže otrovne teške metale, te sadrže vrlo nizak udio komponenti na bazi nafte, smanjuju onečišćenje mikroplastikom koje je jedan od najvećih uzroka onečišćenja voda i vodenog svijeta.
| 4 |
Je li inovacija nositelj specifične oznake, dodijeljene od vanjskih procjenitelja
Da Navedite koje: (moguće navesti više oznaka)
Navedi oznake (Ukoliko postoje)
OEKO-TEX Standard 100
| 5 |
Opišite koje ste radnje poduzeli kako bi inovacija bila prepoznata na tržištu. Uključite informacije o načinu unaprjeđenja i utjecaju inovacije na poslovanje vaše tvrtke, utjecaj inovacije na prihode i broj zaposlenih te planovima u budućnosti
MIRET transparentno komunicira svoje poslovanje i novosti te uključuje zajednicu - 2020. godine lansirana je kampanja na Kickstarter-u i stvorena je zajednica ekološki osviještenih pojedinaca. Nadalje, krajem prošle godine MIRET je pokrenuo svoju prvu crowdfunding kampanju na Funderbeamu - platformi gdje pojedinci mogu postati investitori. Svaka generacija MIRET tenisica je unaprijeđena verzija prošle te time potvrđujemo našim kupcima i cijeloj zajednici da težimo i radimo na ostvarenju našeg cilja - proizvodnje 100% održive tenisice. MIRET je potvrdio svoju poziciju na postojećem tržištu i sada je u fazi širenja tržišta i proizvodnog asortimana te sukladno tome se očekuje i rast prihoda. U 2021. MIRET je potvrdio svoju product market fit, a protekle dvije godine radimo na rastu proizvodnje, prihoda i tima te širenju na nova tržišta.
| 6 |
Opišite ukratko potencijal za preslikavanje inovacije (npr. u drugom sektoru ili regiji, i sl.). Uključite informacije o aktivnostima koje ste poduzeli kako biste podijelili znanja, iskustva i dobrobiti u primjeni inovacije. Ukoliko je inovacija već preslikana, molimo navedite gdje.
MIRET radi na implementiranju svojih inovativnih materijala i proizvodnih procesa i u druge industrije izvan obućarske industrije u vidu B2B suradnji. Materijale i proizvodne procese koje koristi MIRET moguće je implementirati i u proizvodnji drugih obućarskih brendova te MIRET želi biti lider u procesu prelaska u održiviji način proizvodnje, odnosno služiti kao primjer drugim poduzećima koji žele i trebaju preći na takvu vrstu proizvodnje i poslovanja.
| 7 |
Na kraju navedite dodatne informacije o inovaciji za koje smatrate da su značajne
MIRET je dobitnik Global Footwear Award nagrade (GFA) za "MIRET ekološke tenisice - certificirane OEKO-TEX® STANDARD 100" kao pobjednik u kategoriji održive proizvodnje - https://www.globalfootwearawards.com/winners/gfa/2022/606/ MIRET PR folder - hhttps://drive.google.com/drive/folders/1dkJvaQDbQuDhCJWEpkorotjSlOxM1fcU?usp=share_link
Zelena inovacija - MIRET d.o.o.

Žao nam je. Glasanje je namjenjeno samo članovima žirija.