ZELENA KAMPANJA

Umanjimo im brige -2

https://www.zez.coop/umanjimo-im-brige/
Naziv kampanje
Umanjimo im brige
Razdoblje provedbe kampanje je
26.10.2022. - 1.12.2022.
| 1 |
Osnovni opis kampanje. Obuhvaća opis komunikacijskih projekata s klijentima (tijelima državne uprave, tvrtkama, NGO-ima), ciljeve kampanje, način provedbe, koji su bili željeni učinci, čime je kampanja bila usmjerena na održivost, način provedbe i sl.
Umanjimo im brige kampanja je ZEZ-a u suradnji sa Zakladom Solidarna, kojom su prikupljene donacije za nabavu paketa za uštede energije u kućanstvu. Donacijama građana i nekoliko tvrtki prikupljeno je u dva mjeseca 8,588.95 EUR čime je osigurano 120 paketa za uštedu energije. Cilj kampanje bio je pomoći osobama starije životne dobi i malih primanja uslijed povećanja cijena energije. Paketi za uštedu energije sadrže 6 LED žarulja, metlice za vrata, brtve za prozore i vrata, reflektirajuće folije za radijatore, produžni kabel s prekidačem i perlatore za slavine. Korisnici osiguranih paketa su izabrani javnim pozivom prema kriterijima: 65 ili više godina starosti, korištenje nacionalne naknade za starije osobe, naknade za ugroženog kupca energenata, zajamčene minimalne naknade ili mirovine u iznosu do 2.000 kn mjesečno. Energetski savjetnici ZEZ-a obilaze kućanstva, korisnicima postavljaju elemente iz paketa te ih savjetuju kako ostvariti dodatne uštede promjenama u ponašanju.
| 2 |
Opišite kako je kampanja ostvarila cilj promicanja vrijednosti održivog stila življenja/poslovanja *
Kampanja je povećala vidljivost energetskog siromaštva i ranjivijim kućanstvima osigurala konkretnu pomoć uslijed povećanja cijena energenata. Vidljivost je osigurana kroz medijska priopćenja, članke, TV i radijska gostovanja te kroz javni događaj prikupljanja donacija i poticanja kružne ekonomije: Pink buvljak! na kojem su okupljeni razmjenjivali i kupovali second-hand odjeću, pričali smo sa okupljenima o zajedničkom cilju - olakšavanju energetskog siromaštva najugroženijih građana i približili temu okupljnima. Pomoću paketa za uštedu energije osiguranih kroz kampanju, jedno kućanstvo može godišnje uštedjeti do 1.300 kWh toplinske i do 370 kWh električne energije, odnosno do 212 EUR što je korisnicima ranije navedenih financijskih naknada značajan udio godišnjih primanja. Starije osobe s niskim primanjima najčešće su u riziku od siromaštva pa tako i energetskog siromaštva koje proizlazi iz niske energetske učinkovitosti zgrade u kombinaciji s niskim primanjima kućanstva. Energetska učinkovitost se definira kao korištenje manje energije za dobivanje iste usluge, kao što su rasvjeta, grijanje, hlađenje, prijevoz i sl. Zajedno s prelaskom na obnovljive izvore energije, povećanje energetske učinkovitosti smatra se jednim od stupova politike održive energije. Budući da je energetska učinkovitost resurs koji posjeduju i bogat i siromašni, ključna je za osiguravanje sigurnog i pouzdanog smanjenja potrošnje energije i posljedičnih emisija stakleničkih plinova. Dodatno, u ZEZ-u smatramo da dostojanstvena starost treba biti i sigurna starost, u kojoj osobe starije dobi mogu zagrijati prostoriju u kojoj borave bez straha da zbog visokih računa za energiju sljedećeg mjeseca neće imati dovoljno novca za obroke. Kampanja Umanjimo im brige nije gotova, krećemo u drugi krug i cilj nam je do srpnja 2023. prikupiti još 8,600 EUR te nabaviti još 120 paketa za uštedu energije u kućanstvu i podijeliti ih starijim osobama u riziku od energetskog siromaštva. Kampanja je fokusirana na skupinu iznad 65 godina starosti, a pogotovo žene, zato što su među najrizičnijima za materijalno, a posljedično i energetsko siromaštvo u Hrvatskoj, što pokazuju i statistike Državnog zavoda za statistiku. Velik dio njih živi u objektima niske energetske učinkovitosti, koji zbog loše izolacije, sustava grijanja ili instalacija nepotrebno gube energiju, ali i troše više kako bi se nadoknadilo izgubljeno. Kada energenti zbog toga postanu značajan dio životnih troškova, kućanstvo možemo okarakterizirati kao energetski siromašno.
Navedite kojem području je vaša kampanja doprinijela
Kampanja je zbog ograničenog fokusa i trajanja bila usmjerena na područje grada Zagreba i Zagrebačke županije te je doprinjela olakšavanju energetskog siromaštva građanima na tom području. Vjerujemo da prema ovom modelu postoji potencijal za replikaciju i upscaling na druge gradove i naselja u RH.
Jeste li mjerili komunikacijski doseg kampanje?
Ne
| 3 |
Doseg
Mjerili smo neke podatke dosega: Količina prikupljenih sredstava: 8,588.95 EUR Broj donatora: 189 Broj objava u nacionalnim i mišnim medijima: +30 Broj objava na društvenim mrežama: +60, od čega je najvidljivija objava imala doseg +5.000
| 4 |
Opišite kako ste mjerili ostvarenu vidljivost
Obzirom da je kampanja kreirana i provedena in house i bez značajnog budžeta za oglašavanje (uloženo je do 100 EUR u Facebook oglašavanje), te da joj je prioritet bio što prije osigurati pomoć ranjivim društvenim skupinama, fokus u pripremi i provedbi kampanje bio je na kreiranje jednostavnog i atraktivnog komunikacijskog sadržaja, koji će jasno predstaviti problem energetskog siromaštva i osigurati prikupljanje ciljanih financijskih sredstava. Komunikacijski doseg kampanje procjenjivali smo primarno temeljem količine prikupljenih sredstava te količine angažiranih donatora, budući da nam je kampanja bila glavni alat za prikupljanje donacija, a na te stavke smo nastojali utjecati distribucijom sadržaja o kampanji kroz newsletter liste, profile Zelene energetske zadruge na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, LinkedIn) i medije.
Jeste li kampanju kandidirali za neku drugu nagradu te da li je nagrađivana?
Ne
Navedite nagrade
/
| 5 |
Na kraju navedite dodatne informacije o kampanji za koje smatrate da su značajne
https://www.youtube.com/watch?v=Z-NvAHH0VW0 https://www.ekovjesnik.hr/clanak/5925/u-tijeku-je-podjela-paketa-za-ustedu-energije-energetski-ugrozenim-starijim-osobama https://danas.hr/hrvatska/pokrenuta-je-posebna-akcija-da-umirovljenicima-ova-zima-bude-barem-malo-toplija-oni-prezivljavaju-iz-dana-u-dan-0b642406-5559-11ed-8e84-d22cdd85e462 https://green.hr/stigla-pomoc-za-najugrozenije-dobili-su-posebne-pakete-kad-vidim-racune-dode-mi-da-se-prestanem-grijati/
Zelena kampanja - Umanjimo im brige - 2

Žao nam je. Glasanje je namjenjeno samo članovima žirija.